Volax House / Aristides Dallas Architects

Volax House / Aristides Dallas Architects

© Panagiotis Voumvakis

© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis+ 22

share

share

Or

https://www.archdaily.com/957153/volax-house-aristides-dallas-architects
© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis

Text description of the architects. Volax is perhaps the “most authentic” place in Tinos. starkly special and distinctive, in a way that makes it unique in the Cyclades – or even around the world. Designing a building as a continuation or addition to the overall picture of Volax is therefore a real challenge.

© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis VoumvakisGround floor planGround floor plan

With this landscape in mind, we designed 3 separate volumes around a central terrace. These volumes house the main functions of the residence and differ in height, dimensions and materials. Their main feature is that their construction did not follow an organized design-site concept, but rather that each part was placed freely in space in an almost anarchic way, as if it had fallen from the sky and just stood there. In other words, just like it happened to Volax volcanic spherical rocks.

section section© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis

Just as typical is the north side of the residence, where we create a “border”, an artificial protection of the space from the north wind, a volume made of apparent and unpainted concrete. The choice of this materiality also makes the house appear like a rock, while it is fully integrated into the landscape at the time when the colorful concrete aggregates appear on the surface. On the other hand, the selection of its shape, an elongated rectangle, succeeds in lending the underlying rocks a highlight, improving their sphericity and putting them in a direct “confrontation” with their own linearity. In the inner part, the hard shell “breaks” and becomes “transparent”, so that the inside becomes one with the outer part.

© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis

In this way, the boundaries of the “inside” and the “outside” become less and less clear, while the interior extends to the rock pile in the back of the country towards the village.

© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis

Comments are closed.