aristides dallas architects sets three-volume house between the rocks of tinos island

aristides dallas architects set this house between the rocks in volax, a small village on the greek island of tinos, known for its moon-like landscape of large round rocks. In relation to this unique landscape, the apartment was designed as three separate volumes around a central courtyard. The volumes comprise the main functions of the residence and differ in height, dimensions and materials.all pictures from panagiotis voumvakis

‘volax is perhaps the most “authentic” place in Tinos; very special and distinctive, in a way that makes it unique in the Cyclades – or even around the world. ‘ explains Aristides Dallas Architects. “It is therefore a real challenge to design a building as a continuation or as a complement to the overall picture of Volax.” Each of the three volumes of the house was placed free in the room in an almost anarchic way, as if it had fallen from heaven. “In other words, just like what happened with volax volcanic spherical rocks,” adds the studio.Aristides Dallas Architects sets three-volume house between the rocks of the island of Tinos

The concrete volume on the north side of the residence creates a “border” that artificially protects the space from north winds. The choice of using non-painted concrete also makes the house look like a stone. On the other hand, when the colorful concrete aggregates come to the surface, they are fully integrated into the landscape. At the same time, the elongated shape of the volume emphasizes the surrounding rocks and increases their sphericity.Aristides Dallas Architects sets three-volume house between the rocks of the island of Tinos

The house’s three volumes encompass the main residential functions, while a secluded open terrace marks the center of the project. On the side of the terrace, the hard shell of the concrete volume is replaced by floor-to-ceiling glazing so that the inside and the outside become one. “In this way, the boundaries of the” inside “and the” outside “become less and less clear, while the interior extends to the rock pile in the back of the country towards the village,” concludes Aristides Dallas.Aristides Dallas Architects sets three-volume house between the rocks of the island of Tinos

Comments are closed.